El sorprenent món d’en Biel

 

En Biel és un nen especial. Corre per la classe amb la mirada perduda mentre els demés escolten la professora. De sobte s’atura, es mira la mà, com si contés alguna cosa i continua. A aquestes alçades, amb P5 ben avançat, els companys han après del Biel que no vol jugar amb ells, que ell té el seu propi joc en el qual tothom, absolutament tothom, està exclòs. Quan la professora –que no sempre té el reforç de la especialista- es troba sola, tot i que intenta persuadir-lo perquè s’assegui (de vegades ho aconsegueix) molts cops té que desistir i deixar-lo fer:  sap que intentar contenir-lo és pitjor; que entrarà en un carrer sense sortida de retrets i amenaces del qual ningú, ni el Biel, ni la resta d’alumnes, ni ella mateixa, es beneficiarà, i que això pot desestabilitzar el flux normal de la classe i l’entorn necessari –que tant costa de crear en nens petits- perquè els alumnes estiguin totalment interessats en tot el que ella els ha preparat per l’aprenentatge.

Quan entro, ho faig amb una carpeta plena d’activitats per al Biel. Ja sé que el Biel té dificultats per treballar i miro de fer-ho de la millor manera possible. Una salutació, una abraçada –a ningú li amarga una carícia- un petonet. Li parlo d’una feina que tenim que fer molt xula  i quan em mira com  dient “quines ganes que tens de desconnectar-me d’això tan interessant que estic fent!” li prometo que si ho fa molt bé… anirem una estoneta al pati. Això li arrenca un somriure i el nen accepta tot donant-me la mà. Anar de la mà és important perquè no s’escapi i acabem “jugant” a un interminable fet i amagar per tota l’escola. Pugem a un despatxet tranquil, un lloc on ell pot connectar una mica més amb mi. Mentre preparo unes fitxes, ell s’aixeca de la cadira –li dono permís per no quedar exclòs de la seva voluntat i acabar fent les coses independentment del que jo li digui- mira per la finestra i em diu que no hi ha ningú al pati, que ja hi podem anar. Iniciem així un joc l’objectiu del qual és el pati, per a ell, i que aprengui a escriure alguna cosa més que el seu nom, per a mi. Però en Biel s’avorreix, pica a la taula, canta una cançó que sembla no tenir fi. Per la meva insistència, avui he aconseguit que ompli dues fitxes. He trigat molta estona, és cert, però és important, sempre persuadint-lo i motivant-lo perquè això sigui així, cada cop que fa alguna cosa raonablement bé… però ho ha fet. Evidentment, a la bàscula tenen molt més pes les obediències que les desobediències. Per tant, s’ho ha guanyat: anem al pati.

Allà, el Biel connectarà de nou amb el seu món. Un món que, per molt que ho intento, no em deixa accedir (potser així podria entendre quines són les dificultats que hi ha al seu cap per no voler formar part del nostre). Em conformo amb que hi continuï accedint, de tant en tant, i a ser possible cada cop més. Com m’agradaria que algun dia tots aquells que són com el Biel tinguin la lucidesa suficient com per explicar-nos a tots aquells que volem ajudar-los què és el que li falta al nostre món perquè sigui veritablement interessant. Potser ens ensenyarien alguna cosa que mai no ens hem adonat. Haurem de seguir aprenent i treballant perquè tots ens entenguem. No us assembla?

Anuncios

Autor: ¿Qué hace un trabajador en el paro?

Soy una persona en constante búsqueda de si mismo. Me encanta estar en contacto con la naturaleza, correr, viajar, descubrir nuevos lugares, nuevas gentes, nuevas formas de ver las cosas. Y me encanta escribir. Escribiendo, algunas veces comprendo, otras, sencillamente me refugio, descubro, viajo, me emociono. Hemos nacido para aprender, y el ser humano tiene la facultad de poder hacerlo apasionándose por las cosas. Necesito, deseo, me emociono, vivo por descubrir los misterios que se ocultan tras nuestros sentidos al admirar este misterioso y gigantesco universo que oculta un gran secreto que no es otro que el gran misterio de la vida. Las palabras son nuestra gran herramienta. Utilicémoslas, combinémoslas, juguemos con ellas: son el regalo que un lejano día nos hizo el universo... porqué comprenderlo es conocernos.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s